Martin Čermák

Novinky v českých zoo v roce 2017

11. 01. 2017 18:12:08
Pro mnoho českých zoologických zahrad byl loňský rok rekordní, nejen v návštěvnosti, ale i v počtu narozených a odchovaných druhů zvířátek. V tomto článku se dozvíte, na co se můžete těšit tento rok.

Pražská zoo je jedna z těch, která loni překonala návštěvnický rekord. A v případě pražské zoo se jedná i o absolutní rekord českých zoo, neboť ji navštívilo za minulý rok necelý 1,5 milionu návštěvníků. V letošním roce by měla být otevřena nově vybudovaná restaurace Gaston v dolní části zahrady a po mnoha letech bude dostavěn Rákosův pavilon pro vzácné papoušky, otevřen veřejnosti by však měl být až v roce 2018 a to současně s navazující expozicí Austrálie, která by se měla začít brzy stavět. V očekávání je také začátek stavby nového pavilonu goril, který byl v povolovacím řízení zbrzděn nesmyslnými připomínkami a představeny by měly být návrh expozic pro lední medvědy a velké pandy.

Na pomyslném druhém místě se po právu už několik let za sebou objevuje zlínská zoo, kam zavítalo cca 670 000 návštěvníků a i pro tuto zoo to byl nejenom návštěvnicky rekordní rok. Bohužel byl zrušen projekt Řeka trávy, který měl ukázat americké aligátory a pumy. Každopádně by měla být otevřena expozice pro papouška kea a pro opravdu vzácného nelétavého a legendárního ptáka kivi. Toho ovšem bude nejspíše možné spatřit pouze při podvečerní procházce po zoo. A co je asi úplně nejdůležitější, tak by měl být představen plán rozvoje v zoo a ukáže se, zda byla úspěšná inseminace slona afrického.

Přes hranici půl milionu návštěvníků se ještě dostala zoo ve Dvoře Králové, která minulý rok otevřela spousty nových expozic a především se do ní vrátili hroši obojživelní. V letošním roce by měl být dokončen zastřešený výběh pro žirafy a hlavně nové zimní ustájení pro kopytníky ze Safari. To sice nebude návštěvníkům přístupné, ale prodlouží se tím o pár týdnu sezóna. Ostravská zoo prochází fází rekonstrukce páteřních sítí, tak aby mohla v příštích letech uskutečnit několik nových projektů, jako je velký přírodní výběh pro tygry a přírodní expozice pro gibony a makaky. Tyto projekty si můžete prohlídnout na jejich webových stránkách.

V duchu projektování se ponese rok 2017 i v plzeňské zoo, a to jen tak ledajakého. Měl by být připraven projekt pro obrovskou expozici pro indické slony a další druhy z jihovýchodní Asie. Ovšem je to jen projekt a dál se bude čekat na potřebné finance.

Obrovský skok ku předu v kvalitě se v posledních letech podařil v jihlavské zoo a není se tedy čemu divit, že i zde byl minulý rok rekordní. Letos dozná úprav expozice Hokkaidó a upraven bude i výběh pro jihoamerické tapíry. Měla by také být rozšířena oblast Austrálie, kde by se mohli v budoucnu objevit tasmánští čerti, kteří budou i v pražské zoo. U tohoto velmi vzácného druhu bylo totiž rozhodnuto, že bude vytvořena záložní populace v několika zoo po celém světě. Tak snad se dostane i na Jihlavu.

Asi dvě největší letos otevřené expozice budou shodně k vidění v moravských zoo a shodně se budou věnovat africké fauně. Konkrétně v brněnské zoo otevřou v části zoo věnované Africe expozici pro lvy, nejspíše pro jihoafrický poddruh. A v olomoucké zoo by měl být otevřen pavilon Kalahari, kde budou surikaty, damani a nově chovaní hrabáči a medojedi, kteří jsou sice i v Praze a ve Dvoře Králové, ale po Evropě je již jen několik málo dalších chovatelů těchto nebojácných zvířátek.

Jihočeská zoo v Hluboké nad Vltavou představí expozici věnovanou mravencům, což bude asi hodně zajímavé a začne stavět noční pavilon pro euroasijské noční druhy zvířátek.

Liberecká zoo by měla představit expozici pro říční vydru a začne s chovem koně Převalského a v ústecké zoo otevřou expozici pro jihoafrické tučňáky. Tento druh jinde v ČR neuvidíte, protože ostatní zoo chovají jen jihoamerické tučňáky Humboldtovi.

A ještě jedna chovalteská pecka z minulého roku. Od října jsou v malinké zoo ve středočeských Chlebech k vidění nádherné a převzácné opice Langur Duk. Jedná se o jedinou chovnou skupinu mimo Thajsko. Takže, tam se určitě zajedu podívat :)

A kam kousek za hranice? V zoo v Lipsku otevřou expozici Himaláje se sněžnými levharty a červenými pandami a ve vídeňské zoo otevřou zimní výběh pro žirafy.

Tak snad jsem Vás tímto článkem navnadil na letošní návštěvy. Jinak svoji návštěvou pomůžete i divoce žijícím zvířátkům. Mnohé zoo posílají část ze vstupného na projekty, které pomáhají ohroženým druhům přímo v jejich domovské prostředí.

Autor: Martin Čermák | karma: 18.44 | přečteno: 428 ×
Poslední články autora