Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou. 

Povídání o plzeňské zoo se soustředí na novinky z posledních let.  A právě nejnovější a asi i největší novinku uvidíte hned za hlavním stupem a tím je kompletně nová venkovní expozice pro lvy berberské.

Musím říci, že jsem sice trochu nostalgicky zavzpomínal na původní výběh, který byl ohraničen jen vodním příkopem (a elektrickým ohradníkem) a který byl snad první svého druhu a v jisté době mě to přišlo naprosto fascinující. Doba  a hlavně legislativa se ale změnila a prostorové nároky na chov velkých kočkovitých šelem jsou přísnější. A v neposlední řadě se v Plzni daří poslední dobou jeden odchov za druhým. Přestavba se podle mého názoru nakonec velmi vydařila. Výběh si v jedné části zachovává vodní příkop a jinak je mnohem větší a vzdušnější a hlavně jsou k němu připojeny berberské stavby, kde se seznámíte s jejich kulturou. Krásně barevná rajská zahrada s proskleným vhledem do expozice je opravdu umělecké dílo a dýchne tu na Vás atmosféra Maroka.

rajská zahrada I

Ve vnitřním pavilonu se prostor pro lvy neměnil, ale i zde je novinka a tou jsou hrabáči kapští. Ještě před pár lety byli velmi vzácně chováni, dnes už jsou sice mnohem běžnější, ale v plzeňské zoo je můžete vidět v obráceném denním režimu a tedy je velká šance, že je uvidíte aktivně pobíhat, což v dalších českých zoo není.

V asijské části zoo jsou již dekádu hlavním magnetem indičtí nosorožci (stále jediní v ČR), kteří zde odchovali již dvě samičky. Maruška už má dokonce své mládě ve vratislavské zoo. V pavilonu nosorožců jsou pak nové expozice se zajímavými druhy zvířat. Jeden čas zde byl i kolibřík, ale toho jsem tu naposledy již neviděl, ale mají zde nádhernou rajku královskou, což je krásně zbarvený a velmi vzácně chovaný pták z Nové Guineje, kterému se také přezdívá „živý klenot“.

V euroasijské části nahradil neúspěšný chov pižmoňů nový druh a tím je takin čínský. Chov takinů čínských založila v Evropě zoo Liberec a stále se jedná o poměrně vzácně chovaný a nesmírně zajímavý druh. Další takiny již Čína do Evropy nikdy nepovolila dovést. Na rozdíl od pand velkých zde však můžou zůstat jejich potomci, které umisťuje do jiných zoo koordinátor chovu a ne soudruzi z Číny. Výběh medvědů hnědých sice není žádná novinka, ale jedná se největší výběh v českých zoo a dokládá snahu plzeňské zoo o maximální možné zanechání přirozeného prostředí.

takin čínský

Statek Lüfftnerka je opravdu jedinečnou a podařenou ukázkou citlivé rekonstrukce původního statku a nejenom, že zde uvidíte domácí zvířátka, ale většinou se jedná o druhy, které mají vztah k Plzeňsku. Například typická prasátka a nutrie z Přeštic. Úžasnou a naprosto unikátní expozicí sousedící se statkem je expozice věnovaná českým řekám.

V severoamerické oblasti můžete vidět poslední stádo amerických jelenů Wapity v Evropě a v případě studenějšího počasí se můžete ohřát v pavilonu Sonorské pouště. Chov ovcí tlustorohých je ve středoevropských podmínkách taky unikátní. Jen se u nich moc nikdo dlouho nezastaví.  

V horní části zoo, která je věnována spíše asijské botanické zahradě můžete navštívit krásný stylový čínský pavilon, kde jsou typické zlaté rybky v jakýchsi hrncích.  Tento pavilon je zde myslím druhým rokem a je součástí trendu, kdy Vám zoo ukáže nejenom zvířátka a rostliny, ale snaží se zprostředkovat i kulturní vjem. Podobný pocit máte například v želvím pavilonu Středozemí, kde se ocitnete u řeckého kostelíku a dostanete zde chuť na restinu se sýrem. 

Tropický pavilon je situován v dolní části zoo a z větší části je věnovaný ostrovní fauně Filipín. Asi hodně návštěvníků se diví, co zde dělá například hezký český kohout. No on je to vlastně kur bankivský, který žije na Filipínách a je původním druhem kura ze kterého byli ti naši zdomácněni. Najdete zde i největší kolekci jedovatých hadů v ČR v čele s úchvatnou kobrou královskou. Obecně má plzeňská zoo úchvatnou kolekci plazů. U tropického pavilonu pak můžete najít expozici šimpanzů a zde při troše štěstí vidět roční samičku.

kobra královská

Před tropickým pavilonem je nově zasíťovaná expozice pro tučňáky Humboldtovi a naproti je nová expozice pro plameňáky. Je tedy možné zde vidět i volně létající ptactvo  a opět se jedná o krok kupředu, kdy z módy vychází expozice, které obývalo ptactvo se zastřihnutými letkami na křídlech.

V australské části by měla být brzy k vidění expozice pro kiviho. Záměrně říkám expozice, protože se jedná o ptáka s noční aktivitou, takže ho bude možná vidět jenom velmi brzy.

Jak jsem již několikrát zmínil, tak zoo je zaměřená na ostrovní faunu a její rozmanitost ukazuje na opravdu obrovském počtu různých „pro někoho méně atraktivních“ druhů. V plzeňské zoo můžete vidět nejvíce druhů zvířátek v ČR a mám pocit, že moc evropských zoo před plzeňskou zoo v tomto ohledu není. Je pravda, že značné množství zvířátek chovají v zázemí, kde se jim daří a vytvářejí tak záložní populace. Bohužel především v případě ostrovních druhů zvířátek to taky může být jejich poslední šance na přežití. Jo a super informace je ta, že je zde ochranářské vstupné 3 Kč (v ceně vstupenky), které jde na projekty v místě výskytu živočichů.

V budoucnu by zoo ráda chovala slony indické na nových pozemcích, které jsou přes cestu u řeky Mže. Dokonce se projekt jmenuje sloni na Mži. Sloni zde mají mít obrovské výběhy a dokonce i expoziční pavilon. Bohužel náklady na výstavbu budou obrovské a zoo by tím trochu šla proti své dosavadní vizi velké rozmanitosti druhů, kdy pouze jeden druh by sebral tolika financí, že byste za to snad postavili celou novou malou zoo. Tak uvidíme. 

Takže do Plzně nejenom za pivem a fotbalem, ale taky za zvířátky. 

pralesničky
lev berberský

 

Autor: Martin Čermák | pátek 26.8.2022 18:55 | karma článku: 11,31 | přečteno: 180x
  • Další články autora

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

V poslední dekádě došlo v českých zoo k opravdu znatelnému pokroku v modernizaci v souladu se světovými trendy a při pohledu na současné a budoucí projekty se zdá, že se neusnulo na vavřínech. A na co se můžeme těšit?

14.3.2020 v 12:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik