Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

Zmíněný „refresh“ recenzí začnu asi tou nejprogresivnější zoo široko daleko. A kdybych její název nenapsal do nadpisu, tak bych Vás teď nechal chvilku přemýšlet, které zoo to tak může být.

Podle mého soukromého názoru je to zlínská zoo.

Zlínská zoo patří mezi ty, které mají svůj areál rozdělený dle geografických zón a tak se na chvilku přesunete do Afriky, za hodinu jste v Jižní Americe a po obědě objevíte Asii a čaj z termosky si vychutnáte v japonské zahradě. Navíc je zde každý rok k vidění něco nového a hlavně všechny aktuální a budoucí projekty mají vizi přesahující dnešní standardy.

A rovnou začnu asi u toho největšího projektu, který nás v budoucnu doslova přenese na africký kontinent. Je tím je rozšíření zoo, kterému se říká Karibuni (svahilsky vítejte). Tento projekt je navrhován jako sezónní safari s možností ubytování v kempech, kde je však maximum plochy využito pro zvířata. A té plochy bude opravdu hodně celkově 21 hektarů.

První vlaštovku můžeme pozorovat již nyní. Je to venkovní výběh pro africké slony a na ní navazující jejich ustájení.

Karibuni - sloni afričtí

Oproti současnému pavilonu sice nebude návštěvníkům běžně přístupný, ale pro slony se jedná o zásadní zvýšení komfortu a hlavně a ten pocit pozorování slonů u jezera nebo na nekonečné travnaté ploše to prostě vynahradí  a při troše přivřených očích (klidně je nechte i otevřené) máte opravdový pocit pozorování volně žijících slonů v africké savaně. Navíc cena expozičního pavilonu by byla astronomická a za ty samé peníze si myslím, že bude postaven celý projekt Karibuni. Důležité je, že zde bude možné chovat i sloního samce a malý sloník tak snad bude mít brzy brášky a sestřičky. Zajímavé bude, kdo bude obývat bývalý pavilon slonů. Vzhledem k jeho dispozici to odhaduji na nějaký druh afrických lidoopů, kteří v zoo chybí například gorily, šimpanzi či bonobové.

Další etapou Karibuni by pak měl být rozlehlý výběh pro kopytníky (nejspíše žirafy, antilopy, bůvoli) a dále výběh pro lvy. Dále by zde měly být vybudovány dva kempy a bude zde tedy možnost strávit i noc.

Další část by měla být věnována zvířátkům s noční aktivitou (hrabáči, dikobrazi, hyenky), kdy právě bude možné kombinovat přespání v kempu s nočním pozorováním.

V poslední etapě by se zde měli objevit hroši a hlavně jsou v předběžném plánu i „pralesní“ druhy jako gorily, okapi a bonga. V původním plánu zde byla i projížďka lodí, ale myslím, že to již není aktuální.

Je tedy otázkou, kdy a v jakém rozsahu se projekt podaří dokončit. Každopádně se jedná o vysoce ambiciózní projekt, který zlínskou zoo posune mezi absolutní evropskou špičku a hlavně je podle mého názoru udržitelný a vytvoří obrovské turistické lákadlo, ze kterého bude těžit celé široké okolí. Což ovšem může přinést celou řadu komplikací z pohledu potřebné infrastruktury.

Ale už teď vím, že kemp v Karibuni bude téměř každoročním cílem mé dovolené  a určitě i o první zkušenosti i něco málo napíšu.

Zlínská zoo však není jen o projektu Karibuni, ale rozvíjí se ve všech jejích částech a ve všech možných směrech.

Ze zbylé africké části musím zmínit nové expozice pro damany, želvy a hlavně orla korunkatého, který je opravdová rarita. Příští rok se počítá s výstavbou chovného centra pro supy, v jejichž chovu je zoo světovou velmocí.

Letos v květnu se otevřela nová část, která se jmenuje Jaguar Trek a není překvapení, že zde hlavní roli hraje mladý pár jaguárů, kteří ke svým hrátkám využívají největší jaguáří expozici v Evropě. Nejlepší místo na pozorování je zastřešená pozorovatelna ve stylu jihoamerické chýše, kde je průhled na jezírko a jelikož jaguáři milují vodu, tak je velká šance, že je objevíte právě tam. Sousedy jim dělají například kondoři andští a různé druhy  jihoamerických papoušků. Vlastní jihoamerický komplex ve zlínské zoo je asi nejucelenější ukázkou jihoamerické fauny v ČR. Můžete zavítat do tropického pavilonu Yucatán, kde jsou například unikátní vydry obrovské i s mláďaty. Dále uvidíte opravdu rozlehlé a členité expozice pro mravenečníky velké a tapíry jihoamerické, nandu Darwinovy a lamy vikuně. Ve spodní části obývají rybník kapybary a na ostrůvku jsou chápani vlnatí. Zde si asi nejvíce přijdete jako v pravé Amazonii. Při poslední návštěvě jsem zde viděl i ledňáčka, který svým pestrým zbarvením přeci jenom připomíná taky exotického ptáčka. Asi všechny výše uvedené druhy mají největší expozici v rámci českých zoo případně jsou k vidění jedině zde (vydry obrovské, chápani vlnatí).

jezírko u jaguárů

Oblast Austrálie za poslední období rozšířila o expozice pro kivi hnědé, kdy zoo má v současnosti době již pár. Jen na kiviho  se musíte vypravit hned ráno na otvíračku a ještě rychle běžet a doufat, že už nešli spát.  Zoo má občas i speciální ranní prohlídky, kdy je velká šance vidět kiviho aktivního.  Jinak ho uvidíte pouze na obrazovce jak, kde je přímý přenos z jeho nory. Další novinkou posledních let je průchozí expozice s pelikány u krásně upraveného rybníčku, kde se však nemusíte bát, že si na Vás dělá chuť krokodýl mořský, což je oproti pozorování pelikánů v Austrálii velká výhoda.

V asijské části jsou od roku 2019 v největší expozici vidění gauři indičtí, což jsou největší tuři na světě. Zlínská čtveřice má však ještě pár let na to, aby dorostla do impozantních rozměrů, i když už teď jsou obrovští.  Zoo je získala z přímo z indické zoo Mysore (ze stejné zoo přišli i medvědi pyskatí) a k vidění jsou již jen v 8 zoo v Evropě, kde jejich chov dlouhou dobu stagnuje, tak snad letošní první mládě pomůže k udržení chovu.

gauři indičtí

Poslední oblastí zlínské zoo je oblast v okolí zámku, kde jsou hlavním lákadlem rejnoci respektive siby ománské. Z novinek je zde letní expozice pro aligátory severoamerické, kteří obývají vodní nádrž.

Zlínská zoo opravdu snese ta nejpřísnější měřítka a snaží přicházet s novými nápady, které trošku předbíhají současný standard. Svými rozumnými investicemi pak dokáže z velké části zajistit svůj rozpočet. Myslím, že asi z 80 %, což je nejvíce z českých zoo. Má velkou podporu v místních samosprávách. Určitě se jedná i o nejupravenější zoo, kde není naskládán pavilon vedle dalšího, ale můžete se projít i parkem a lesem a dokonce obdivovat zámek. Jen místo fontánky v jezírku tam máte přes léto aligátory. Menší kaňkou zlínské zoo je to, že zde uvidíte relativně málo méně atraktivních zvířatek jako jsou bezobratlí, hadi, plazi a třeba zde nemají žádného zástupce malých koček.

Mám jen jednu obavu, že tu krásu bude objevovat více a více turistů a bude pak těžké najít rovnováhu mezi krásným zážitkem a stresující strkanicí. Ideální je tak navštívit zoo někdy v průběhu května či září.

expozice mravenečníků čtyřprstých

 

Autor: Martin Čermák | čtvrtek 18.8.2022 18:30 | karma článku: 15,27 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

V poslední dekádě došlo v českých zoo k opravdu znatelnému pokroku v modernizaci v souladu se světovými trendy a při pohledu na současné a budoucí projekty se zdá, že se neusnulo na vavřínech. A na co se můžeme těšit?

14.3.2020 v 12:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  11:54

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik