Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

I přes loňské provozní problémy s nedostatkem financí zoologické zahrady pokračovaly v investičních akcích a tak bude letošních novinek celkem hodně. Ke zdárnému dokončení mnoha nových expozic  určitě pomohla i obrovská podpora veřejnosti v covidovém období.

Na největší novou expozici se můžeme těšit v pražské zoo. Po mnoha a mnoha letech plánování a překonávání problémů s povolením se 28. září otevře nový pavilon goril, který je umístěn v horní části zahrady v sousedství výběhu afrických kopytníků. Bude se jednat o největší pavilon v zoo, který bude věrně připomínat kamerunský deštný prales. Svůj domov zde nalezne nejenom současná chovná skupina goril nížinných, ale i oddělená skupina mladých pražských samců. Expozice budou sdílet i s dalšími africkými primáty, konkrétně s guerézami pláštíkovými  a kočkodany Brazzovými. Dále zde budou k vidění i menší „doplňková“ zvířátka.

Tento pavilon by byl sám o sobě velkým lákadlem, ale pražská zoo bude mít letos  podle mého názoru ještě větší magnet. Tím je brzký příchod párů luskounů z tchajwanské Taipei zoo. Jediného živého luskouna můžete vidět v Evropě jen v zoo v Lipsku. A určitě se v zoo dozvíte o jejich nelehkém bytí a nesnadném (donedávna téměř nemožném) chovu v zajetí.

Druhou nejnavštěvovanější zoo je ta zlínská. Podle nedávného evropského žebříčku hodnotící zoologické zahrady se jedná o jednu z nejprogresivnějších zoo a s tím se dá jen souhlasit. Již v dubnu zde uvidíte novou expozici pro damany horské a želvy ostruhrané a hlavně v květnu se otevře obrovská expozice pro jihoamerické jaguáry a majestátné kondory andské. Na závěr roku by mělo být postavené i nové chovné zařízení pro africké slony v rámci projektu Karibuni. Pavilon pro slony sice nebude běžně přístupný návštěvníkům, ale zato ohromný venkovní výběh Vám to nahradí. A až se jednou dokončí plánované rozšíření zoo, kde budete moci přespat i v kempu obklopeni lvy, slony, kopytníky a třeba i gorilami, tak si myslím, že souboj o nejnavštěvovanější českou zoo bude velký boj.

Rozšíření se dočká i Safaripark ve Dvoře Králové. Po demolici bývalé továrny se zde staví expozice jihozápadní Afriky. Hotová je již voliéra pro plameňáky a letos bude připravena i expozice pro tučňáky brýlové. Do budoucna zde budou další voliéry s pelikány, volavky, orly, ibisy a třeba i s hyenami. Určitě se zde dlouze zastavte i u loňské novinky, kterou bylo jezero hrochů. Jedná se podle mého názoru o nejhezčí venkovní expozici v českých zoo, protože nepoznáte, jestli koukáte na hrochy v Africe nebo ve Dvoře Králové J

Velkou investici má již téměř hotovou i ostravská zoo, kde se snad již letos otevřou nové velké přírodní expozice pro gibony a makaky lví, kteří doteď žili ve starém pavilonu opic, který bude brzy zdemolován.

Ani plzeňská zoo nezaspala a chystá modernizaci venkovního výběhu lvů berberských a zasíťovanou expozici pro plameňáky a dokonce jsem slyšel, že by měla zoo obdržet vzácného novozélandského nelétavého ptáka kiwiho. Pomalu se připravuje i projekt rozšíření zahrady, kde by měli být indičtí sloni, ale s ohledem na dnešní ceny by to byla asi největší investice v historii v rámci českých zoo. Uvidíme.

Jihlavská zoo by měla představit nový generel rozvoje a možnosti využití areálu po sousedním průmyslovém areálu. Z nových expozic by mohla být hotové zázemí pro maličké antilopy dikdiky a možná i pro velmi vzácně chované o trochu větší africké antilopy chocholatky.

Liberecká zoo se staví po letech stagnace na nohy a začne s rekonstrukcí pavilonu žiraf. Snad letos představí i plán na rozšíření zoo, kde by měly vyrůst expozice pro chladnomilná zvířata (tygr ussurijský, medvědi, vlci atd.)

Olomoucká zoo v současnosti řeší investice spojené s hospodařením s vodou, na které by měla navazovat expozice afrických mokřadů a připravují se další etapy safari.

Brněnská zoo by měla postavit výběhy pro africká prasata a  malé šelmičky mangusty. Hotový je i venkovní výběh pro šimpanze, kteří zde ještě nejsou. Dlouho se spekuluje o novém vchodu, expozici Himaláje a lanovce. Bohužel nevím, co z toho je aktuální a snad se do popředí zájmu dostane i nová expozice pro lední medvědy. Blízká zoo v Hodoníně představila opravdu ambiciózní plán na úplnou rekonstrukci zahrady, ale nevím, zda je stále aktuální.

Zoo v Ústí má před sebou asi nejdůležitější rok. Ne že by otevřela nějakou novou expozici, ale musí obhájit členství v evropské asociaci zoo, která ji byla pozastavena mimo jiné z důvodu zastaralých expozic především pro slony a orangutany. Zoo však představila sympatické plány a vize, tak snad nezůstane jen u nich. Nezbývá, než držet palce, protože je to asi poslední šance.

Děčínská zoo by ráda postavila novou expozici pro levharty mandžuské. Chomutovský zoopark minulý rok představil velmi zajímavou koncepci rozvoje, kdy by se měl dále věnovat palearktické fauně o aktuálních záměrech však nemám informaci. Nepodařilo se mi sehnat ani informaci o novinkách v jihočeské zoo Hluboká.

Jediná soukromá zoo v rámci asociace českých zahrad je středočeská zoo Chleby, která by ráda postavila expozici pro zebry a africká prasata a navázala tak na novou expozici pro africké druhy lvů.

 

Jak jste zjistili, tak lákadel a hlavně mnoho nových expozic, které zlepšují nejen návštěvnický zážitek, ale především kvalitu života chovaných zvířátek je letos celkem dost. A ani covidové období rozvoj českých zoo nezastavilo. Jen mám obavy o rostoucí ceny ve stavebnictví, protože to by mohlo další rozvoj zbrzdit asi mnohem více.

K většině zde uvedených projektů existují i vizualizace, tak se na ně můžete podívat na webových stránkách zoo.

 

Tak na viděnou v některé zoo.

Autor: Martin Čermák | středa 6.4.2022 10:25 | karma článku: 11,86 | přečteno: 170x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

V poslední dekádě došlo v českých zoo k opravdu znatelnému pokroku v modernizaci v souladu se světovými trendy a při pohledu na současné a budoucí projekty se zdá, že se neusnulo na vavřínech. A na co se můžeme těšit?

14.3.2020 v 12:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik