Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

Nemůžu začít jinak, než u zoologických zahrad, které jsou nejen místem pro krásnou procházku, ale aktivně se podílí na různých ochranářských programech nejen v ČR. Samozřejmě v době zákazu vstupu, tak nemohou dále vzdělávat děti i dospělé, generovat peníze ze vstupenek pro projekty.

Například jedním z celosvětově nejznámějších projektů je snaha králodvorského safari o rozmnožení poslední dvou samic severního tuponosého nosorožce. Bohužel pro se nyní nikdo nedostane pro odběr jejich vajíček a čas je v tomto případě neúprosný.

Jinak doufám, že se současná a hlavně budoucí situace zásadně neovlivní financování ochrany přírody, protože většina ochranářských organizací jsou neziskovky.  Napadá mě třeba současný projekt rozšíření rezervace pro koně, pratury a zubry u Milovic, který má opravdu skvělé výsledky a celosvětový ohlas a nyní se snaží najít finance pro nezbytné rozšíření rezervace.

Asi nejzásadnější změnou vyvolanou současnou situací je výrazný útlum turismu, který sebou přináší několik rozdílných důsledků s ohledem na ochranu přírody.

Jedním z pozitivních faktorů je to, že se celkem rychle mění chování zvířátek, a to směrem k přirozenosti. Zde je nutné připomenout, že představa „komerčního“ afrického safari nevypadá jako dobrodružstí z dob Livingstona či přírodovědných dokumentů, ale například u jednoho odpočívajícího lva se sjede 20 džípů s filharmonií cvakajících foťáků. Na „přirozenější“ chování zvířátek dohlíží méně častěji ochránci, kteří chrání slony, nosorožce a spol. s nasazením vlastního života. Ti jsou z velké části financováni z příjmu z turistiky a chudé africké země nemohou dlouhodobě udržet současný standard (který i před krizí někde prohrával s pytláky).

A pytláctví byl, je a bohužel bude dost velký problém. Především z afrických i indonéských národních parků se již ozývají zprávy o zvýšené aktivitě pytláků. Pytláctví si můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorií. Tou první je pytlačení tygrů, nosorožců, slonů, luskounů a mnoho dalších druhů, které po tisících umírají jen kvůli liché představě východní medicíny o blahodárných účincích jejich rohoviny, šupin či jiných částí těla. Samozřejmě jsou zde ještě umělecká díla ze slonoviny či kožešiny šelem. Zde by mohla být lehkou brzdou situace v transportu do Asie. Bohužel Číňané už dávno obsadili Afriku a za maskou stavění infrastruktury zpracovávají slonovinu a jiné části přímo v Africe a tím zjednoduší následný nelegální transport. Pytláctví je samozřejmě velkým problémem i v jihovýchodní Asii. Například v Kambodži našli před týdnem upytlačené 3 ibisy obrovské a při představě, že přežívá posledních cca 200 jedinců, tak tato ztráta může být pro ně posledním hřebíčkem.

Druhou kategorií pytláctví je tzv. bushmeat a zde vidím jádro pudla, protože jste asi všichni četli, že koronavirus pochází z nějakého zvířecího druhu, který byl sněden kdesi na čínských trzích. No a v Africe je to ještě mnohem ve větší míře a zvýšená chudoba a snížená akceschopnost ochránců přírody povede dozajista ke zvýšení šance, že se něco podobného bude opakovat.

Pozitivním efektem v Africe je snížená těžba pralesů v západní Africe, tedy především cenných a vzácných stromů, protože je narušen export, což je ale věc téměř jistě jen dočasná.

No ovšem úplně jiná situace je v Brazílii, kde tedy více než koronavirus řádí jejich prezident, který by snad nejraději přeměnil Amazonský prales v pole, protože mnoho pravomocí o ochraně pralesů převedl z tamní agentury pro ochranu příroda na ministerstvo zemědělství a po dekádě, kdy se kácení pralesa drželo relativně na uzdě, tak se znovu začalo kácet ve velkém. Pro představu plocha odlesnění za rok je velká jako Středočeský kraj.  A do toho poslední zprávy potvrzují rostoucí teploty a snížení zásob vody v oblasti Amazonie, což považuje brazilský prezident za bláboly a útok proti jeho politice.

Dalším problémem jsou zvířátka, která byla využívána pro účely turismu. Jsou to například šelmy, které jsou v mladém věku chovány pro pomazlení s turisty a teď se jich chtějí majitelé zbavit. Zajímavou informací je i situace slonů v Thajsku, kteří byli využíváni pro turistické účely, především projížďky na slonech, teď hladoví, protože jejich majitelé mají samozřejmě problém uživit sami sebe. Zde se snaží pomoci různé organizace a některé slony se pokusili vypustit do přírody (bez přípravy to opravdu není pozitivní jev).  Samozřejmě se nebude jednat jenom o slony, ale o většinu zvířat v zajetí v turistických destinací, které byly využívány svými majiteli a teď jsou první „věcí“ na odpis.

Těch příkladů by mohlo být jistě více… bohužel spíše s tím negativním dopadem na ochranu.  Bohužel ta největší bohatství a biodiverzita přírody jsou často v chudších zemí. A ty budou stát před rozhodnutím, zda své přírodní bohatství promění v krátkodobou ekonomickou pomoc, nebo se budou snažit o dlouhodobou a udržitelnou rovnováhu ekonomické prosperity a ochrany přírody. Samotný koronavirus můžeme považovat za další varování, kdy „zanedbání“ ochrany přírody kdesi v Číně silně ovlivnilo naše životy.

Autor: Martin Čermák | sobota 25.4.2020 13:59 | karma článku: 9,97 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

V poslední dekádě došlo v českých zoo k opravdu znatelnému pokroku v modernizaci v souladu se světovými trendy a při pohledu na současné a budoucí projekty se zdá, že se neusnulo na vavřínech. A na co se můžeme těšit?

14.3.2020 v 12:23 | Karma: 11,14 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik