Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letošní novinky v českých zoo

V poslední dekádě došlo v českých zoo k opravdu znatelnému pokroku v modernizaci v souladu se světovými trendy a při pohledu na současné a budoucí projekty se zdá, že se neusnulo na vavřínech. A  na co se můžeme těšit?

Obecně jsou stavby expozic a jejich plánování dost problematické z hlediska jejich komplexnosti, kdy musí být vyváženo pohodlí zvířátek a zároveň by měla být zajištěna kvalitní prezentace pro návštěvníky a samozřejmě dodrženy různé procesy stavebního práva a veřejných zakázek. Často se tak stává, že avizované projekty se neuskuteční nebo mají znatelné zpoždění. Myslím si, že níže popsané projekty jsou důkazem, že se tento balanc v českých zoo celkem daří, na rozdíl od některých a zavedených zoo v zahraničí, kde podle mne efekt pro návštěvníky převažuje nad pohodlím pro zvířátka.

A na co se tedy můžeme těšit?

Nejnavštěvovanější česká zoo v Praze by měla letos otevřít tzv. Darwinův kráter, což je soubor expozic představující australské respektive tasmánské druhy. Hlavní hvězdou budou 4 dábli medvědovití alias tasmánští čerti, kteří přicestovali přímo s Tasmánie a pražská zoo se tak stala teprve druhou zoo v Evropě, která tyto dravé vačnatce importovala. Dále by zde měli být k vidění klokani, ježury a australské ptactvo. Do budoucna se počítá i s příchodem roztomilých vombatů a snad i exkluzivní strašilkou humří.

Druhou nejnavštěvovanější českou zoo je ta zlínská. Letošní rok zde bude ve znamení začátku stavby expozice pro jaguáry a kondory andské a nového vnitřního ustájení pro africké slony, které bude jedno z největších na světě a do budoucna bude součástí nově budovaného zlínského safari.

A když už se to bere podle návštěvnosti, tak velmi sympatický je přístup ostravské zoo, kde přednostně plánují nové expozice pro druhy, které zde žijí ve straších expozicích. A tak letos začne výstavba opravdu velkorysých přírodních expozic pro indické opičky makaky lví a společný výběh pro gibony a jelínky vepří. Zpřístupněna by měla být letos průchozí voliéra pro jihoamerické ptactvo v čele s kondory královskými.

Dále vezmu přehled od východu k západu.

Olomoucká zoo se vzpamatovává z loňské vichřice, což zpomalilo přípravu nových expozic. Každopádně by mělo být konečně letos otevřeno vlčí safari, což je dost ojedinělý projekt.

Brněnská zoo by také snad již měla otevřít velký venkovní výběh pro šimpanze, kde se budou moci návštěvníci pohybovat na visuté lávce. Rozšíření se dočká ustájení pro žirafy, které by tak mělo být zpřístupněno veřejnosti. Dále byla dlouhodobě zmiňována nová expozice pro pižmoně grónské, ale informace o začátku stavby nemám.

Zoo v Hodoníně nedávno otevřela nový vstupní areál a především plánuje komplexní velkorysou přestavbu zoo, která je zatím ve fázi příprav, ale jestli se to povede zrealizovat, tak se máme na co těšit.

jihlavské zoo by rádi přestěhovali expozici „babiččin dvorek“ a na jeho místě by mohli být kočkodani a dále se budou v Jihlavě snažit představit malé africké antilopy dikdiky Kirkovi a chocholatky modré. K úpravám dojde i v expozici pro jihoamerické „prasátka“ pekari Wágnerova.

Safariparku Dvůr Králové by po otevření zimní expozice pro žirafy síťované měla být letos dokončena rekonstrukce pavilonu vodní svět, kde najdeme několik druhů afrických krokodýlů a ryb. Pořád zde bude k vidění krokodýl tomistoma úzkohlavá, který je společně s orangutany poslední neafrický druh obývající Safaripark. Dále by měla být dokončena přestavba venkovních expozic pro hyeny skvrnité a gepardy, na které budeme moci koukat přes vodní příkop. No a mohl by se začít stavět projekt expozic jihozápadní Afriky, kterým se Safaripark rozšíří do oblasti bývalé slévárny.

Liberci mají představu o rozšíření areálu, kde mohou být v budoucnu chladomilnější druhy zvířat, jako medvědi, vlci a tygři usurijští.

Mezi respektované zoo se pomalu ale jistě dostává i zoo v Chlebech u Nymburka, která na letošek připravuje opravdu zajímavou expozici pro lvy berberské, která je inspirována africkými památkami v lokalitě Djenné.

Největší novinkou ústecké zoo se zdá zjištění tamní radnice, že do zoo se musí investovat a tak se snad blýská na lepší časy. I když už je asi za vteřinu dvanáct, protože ústecké zoo bylo podmínečně pozastaveno plné členství v evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií. Děčínská zoo otevře expozici pro rosomáky a sovy. Chomutovská zoo patří mezi ty, které budou v bližší době řešit koncepci dalšího rozvoje.

jihočeské zoo Hluboká by se měl připravovat pavilon pro euroasijské zvířátka s noční aktivitou.  

Plzeňská zoo upravuje venkovní výběh pro šimpanze a provádí úpravy v asijských zahradách. Největší práci však má s přípravu ambiciózního rozšíření zoo, kde by měli být indičtí sloni a další zajímavé druhy z indické a indonéské oblasti.

Nezbývá jen, než držet palce. A jen co to bude opět možné, tak načerpat v některé zoo nejen klid a pohodu, ale i mnoho nových informací. 

Autor: Martin Čermák | sobota 14.3.2020 12:23 | karma článku: 11,14 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik