Návštěva v zoo Chleby

19. 05. 2018 20:17:40
Dnešní návštěva je do jedné malé, ale o to zajímavější zoologické zahradě. Jedná se o jedinou soukromou zoo, které je přijata mezi Unii Českých a Slovenských zoologických zahrad, což potvrzuje její významnost a odborného uznání.

Zoo je umístěna v malé vesnici Chleby u Nymburka v blízkosti fary. Svůj počátek zde datuje od roku 1997, kdy současný pan ředitel hledal místo pro prezentaci svého chovu cizokrajných zvířátek a jak v jednom rozhovoru pronesl: „Když u Vás zastaví několik autobusů s turisty, tak zjistíte, že máte zoo“.

Samotná zoo je již dnes rozdělena na dvě části. Původní část naleznete u fary a do nedávno otevřené nové části se musíte vydat přes cestu. Mezi starou a novou částí je relativně velké placené parkoviště.

V nové části je vstupní budova s prodejnou suvenýrů a vzdělávacím centrem a v podkroví jsou terária a insektária s několika druhy krásných pěvců. V prodejně suvenýrů jsou k vidění i rejnoci.

Dále je zde dětské hřiště a průchozí výběh daňků. Po trochu delší procházce volnou plochou, která čeká na svůj rozvoj narazíte na velmi zajímavou expozici ve stylu ruského domku s vyhlídkou. V nedávné době sem dorazil z Ruska mladý pár asijských medvědů ušatých (v ČR jsou jen v zoo Ostrava a v Konopišti). Poslední výběh obývají velbloudi. Do budoucna se počítá s rozvojem této části zahrady (v jednom z rozhovorů byli zmíněni lvi).

Za vstupem je expozice, kde můžete pozorovat ryby žijící v řece Labe a po pravé straně je soubor voliér pro dravé ptáky a opice guerézy. Dále se dostanete k pavilonu, který nese název docenta Jebavého (český zoolog) a jeho obyvatele chlebské zoo závidí snad všechny renomované světové zoo v čele se zoo v San Diegu. Dokonce jejich publicita ohledně příjezdu byla v zahraničí mnohem větší než v ČR. Například o nich psal i National Geographic.

A co je to za vzácnost? Jedná se asi o nejkrásnější opice světa, které se jmenují Languři Duk pocházející z Veitnamu a Laosu . No a jak už to bývá, tak jsou silně ohroženi a hlavně se je téměř nikde ve světě s výjimkou thajských zoo nepodařilo dlouhodobě udržet a už vůbec ne rozmnožit. Před příchodem dvou samic a jednoho samce langurů do Chleb byl pouze jeden jedinec v USA a jeden v Německu. A jak se sem vlastně dostali? No sám nevím, ale bylo za tím jistě spousty práce a dlouhého jednání. Každopádně chlebská zoo dostala přednost před nejlepšími evropskými zahradami (v USA jejich chov již vzdali). Zajímavostí je, že k jejich chovu pomohla vietnamská komunita v Praze, protože sem dovážejí neustále čerstvé vietnamské ovoce, které následně dováží do zoo a jelikož se jedná o velmi vybíravé potravní specialisty, tak je to jeden z důvodů, že se jim i po roce stále daří a případný odchov by byl celosvětovou zoo senzací.

Samozřejmostí skoro každé zoo jsou africké šelmičky surikaty a i chlebská zoo není výjimkou.

Poté se dostanete k výběhu lemurů kata a místí celebritě gepardici. Během mé návštěvy mě velmi potěšila výstava v exkrementů různých druhů zvířat, což se zdá velmi úsměvné a neobvyklé, ale je to vlastně dost poučné. Další pavilon zde mají gibboni žlutolící a zpáteční cestou uvidíte několik druhů vzácných a krásných bažantů.

Občasně probíhají komentované prohlídky, které vede přímo pan ředitel a nejenom díky jeho řečnickým, ale i odborným schopnostem je prohlídka opravdovým zážitkem.

Mnoho pavilonů je zde pojmenováno po významných osobnostech (Mendelovo vzdělávací centrum, pavilon Livingstona a doc. Jebavého atd). Dále jsou zde sochy nedávno vyhubených druhů zvířat, což Vás nutí také minimálně k malému zamyšlení o důsledku lidské činnosti.

Vstupné je 140 Kč pro dospělého a 100 Kč pro děti a důchodce. Při návštěvě si musí člověk uvědomit, že se nejedná o zoo patřící městu či kraji, ale o čistě soukromou záležitost a z tohoto pohledu je obdivuhodné, co se zde podařilo vybudovat. Malé doporučení na závěr. Nedaleko zoo jsou ohrazené obory mezi Milovicemi a Benátkami, kde můžete pozorovat divoké koně, zubry a zpětně vyšlechtěné pratury.

Autor: Martin Čermák | sobota 19.5.2018 20:17 | karma článku: 16.64 | přečteno: 563x

Další články blogera

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma článku: 11.31 | Přečteno: 178 | Diskuse

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma článku: 15.27 | Přečteno: 274 | Diskuse

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma článku: 11.37 | Přečteno: 170 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.90 | Přečteno: 473 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 476 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1385

Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...