Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návštěva zoo v Lipsku

Zoo v Lipsku je sice jedna z nejstarších německých zoo, ale v současné době však svoji historii jen vkusně připomíná, jedná se totiž o jednu z nejmodernějších evropských zoo.

Lipská zoo byla založena v roce 1878. Kolem roku 1900 byly postaveny první pavilony pro šelmy. A tyto pavilony jsou zde dodnes. Jen s tím rozdílem, že slouží jako muzeum a pro představu, jak probíhal chov zvířat v dávné minulosti. Je zde tedy patrný markantní rozdíl v tom, jak se měnil v průběhu let přístup k chovaným zvířátkům  zoologickým zahradám.

Lipská zoo již od roku 2000 zahájila projekt „zoo budoucnosti“. Hlavními cíly není jen stavba nových expozic, které velmi věrně napodobují přirozené prostředí zvířat, ale také výzkum vedoucí ke zlepšování podmínek chovu a v neposlední řadě mnoho projektů které pomáhají zvířátkům v jejich původní domovině. Na tyto projekty přispíváte 1 eurem ze vstupného. Mimo jiné spolupracuje s pražskou zoo na záchraně koně Převalského.

A co zde tedy uvidíte?

Hned po vstupu skrze historickou bránu můžete po levé straně vidět vzácně chované jihoamerické opice vřešťany, kteří opravdu dostávají svému jménu. A jak jsem zmínil na začátku, tak všechny starší pavilony jsou vkusně zrekonstruovány. Například jeden byl nedávno zrekonstruován pro chov australského vačnatce koaly. Z historických budov je zde ještě akvárium, které je uvnitř ovšem moderní a nabízí pohled na desítky druhů rybek a dokonce i žraloků, kteří plují okolo Vás v kruhové nádrži. Na akvárium navazuje i exotérárium s mnohými druhy plazů.

Dále vede hlavní návštěvnická trasa přes most, který vede přes jeden z mnoha lipských vodních kanálů. Ještě před tímto mostem je přírodní expozice vzácně chovaných indických medvědů pyskatých. V evropských zoo je jich opravdu jen několik (v ČR je nedávno importovala přímo z Indie zlínská zoo).

Po překonání mostu je po levé straně uzavřená oblast, kde se v současnosti buduje expozice Jižní Ameriky, a tak se vydáte po pravé straně okolo starší expozice pro lachtany hřivnaté k novince a to je expozice Himaláj, kde uvidíte nejspíše spící pandu červenou a především úžasnou expozici pro sněžné levharty, kde máte pocit, jako kdybyste byly opravdu někde vysoko v horách. Jeden z levhartů je narozen v plzeňské zoo.

Ovšem hned vedle je asi největší atrakce lipské zoo a asi největší a nejrealističtější pavilon nebo spíše obří skleník, který v sobě ukrývá již plně vzrostlou džungli. Tento pavilon dostal jméno Gondwanaland podle původního prakontinentu, kdy byly většina současných kontinentů spojeny v jeden. Tento tropický zážitkový skvost by si asi zasloužil vlastní recenzi. Jen pro představu plocha je asi 17 tisíc m2 a výška přibližně 35 m. Uvnitř je udržována stála teplota 26 °C. Do Gondwanalandu se dostanete imitací podzemního tunelu, kde spatříte noční živočichy a pak se před vámi rozevře opravdu skutečná džungle s volně poletujícími ptáky a poskakujícími opičkami. Hlavním tahákem je však plavba lodičkou, která Vám poskytne opravdu úchvatný zážitek. Mezi hlavní obyvatele tohoto pavilonu patří komodští varani, malajští tapíři, hrošíci, kočkodani, oceloti, velké amazonské vydry a obrovské amazonské ryby arapaimy a mnoho dalších.

Kousek za Himalájí je pak pavilon pro indické slony. Jedná se o vkusně zrekonstruovaný původní pavilon, kde máte možnost vidět při koupání slony pod vodou, což je další z mnoha zdejších zážitků. V pavilonu slonů se ukrývá však asi největší vzácnost lipské zoo a tím je čínský luskoun. Luskouni jsou po tisících kusech vybíjeni ve volné přírodě a v zoo se nedaří udržet jejich chov. Lipská zoo je tak jedinou v Evropě a jedna mála na celém světě, kde můžete luskouna spatřit. Ve středu zahrady je velký herní komplex s prolézačkami pro děti, který vznikl přestavbou starého medvědince. Dále je zde starší asijská oblast s nejmenším kopytníkem na světě Anoa nížinným. Tato část však již také čeká na přestavbu do moderního kabátu.

Dále po směru hlavní návštěvnické trasy uvidíte opět v přírodních expozicích Tajgy pro tygry ussurijské a levharty mandžuské. A již za nimi vstoupíte do světa lidoopů. Lipská zoo totiž chová všechny 4 druhy (šimpanze, bonobo, gorily a orangutany) v obrovském komplexu nazvaný Pongoland. Uprostřed opravdu obrovských venkovních expozic je neméně velký prosklený pavilon, který připomíná venkovní výběhy. Přímo v zoo pak působí vědci z institutu Maxe Planka, kteří se zaměřují na evoluční antropologii. Je to další z mnoha důkazů propojení expozičních a výzkumných aktivit v moderních zoo.

V okrajové části zoo uvidíte pralesní žirafu okapi, která týden před návštěvou porodila mládě. Takže jsem viděl jen zasloužilého otce. Cesta zpět po návštěvnické trase je věnovaná africké fauně. Je zde jeden velký společný výběh africké savany pro žirafy, antilopy a zebry. Na druhé straně uvidíte lvy a hyeny. Předloňskou novinkou pak je společná expozice nosorožců dvourohých s gepardy. Vytvořit takovou nezvyklou kombinaci druhů chtělo určitě odvahu, a tu zde opravdu mají.

Ze zoo pak vycházíte přes nový a obrovský obchod se suvenýry. Tento obchod je opravdu pěkně udělaný a větší jsem viděl zatím jen v San Diegu.

Jinak infrastruktura restaurací, toalet trochu pokulhává za expozicemi. Výhodou je však velkokapacitní parkoviště, které je přes ulici. Parkovné vyjde na 6 euro/den. Ale při návštěvnosti kolem 1,8 milionu lidí za rok se i zde stane, že je plno. Jinak plné vstupné letos zdražilo na 21 euro.

Lipská zoo je jistě jedna z nejlepších nejen v Evropě. Je až neskutečné, jak má návštěvník u mnoha expozic naprostý dojem přirozenosti a při troše fantazie si opravdu přijdete například jako v Amazonii. Komplex pro lidoopy a Gondwanaland jsou v tomto ohledu naprostou světovou špičkou. A to se chystají do roku 2022 dobudovat expozice Jižní Ameriky a pobřeží Ameriky s tučňáky a s lachtany, které budete sledovat z podvodního tunelu, rekonstrukce akvária a asijské ostrovy. Investice jsou to opravdu vysoké, ale představitelé Lipska si uvědomují, že takto získají opravdu velký turistický cíl. Do lipské zoo se již teď znovu těším. 

zoo Lipsko

 

Autor: Martin Čermák | pátek 1.9.2017 16:52 | karma článku: 16,12 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik