návštěva zoo v San Diegu II. část

7. 10. 2016 18:53:35
Tento článek navazuje na předchozí část popisu mé návštěvy této krásné zoologické zahrady, která se nachází slunné Kalifornii.

První část jsem zakončil u australské části. Na ní navazuje expozice australského ostrovu Tasmánie a zde není hlavní hvězdou nikdo jiný než tasmánští čerti. Jsou zde 4 oddělené expozice pro tři samce a jednu samici. Tasmánští čerti (správně ďáblové medvědovití) se v nich pravidelně střídají, aby se nenudili. I zde se samozřejmě můžete dozvědět spousty informací od ošetřovatelů a z infotabulí. Blízko této expozici je oblast nazvaná Urban Jungle – jedná se o takovou směsici expozic, kde dominují indičtí nosorožci, africké masajské žirafy a klokani.

Poté jsme se vydali zpět okolo hlavního vstupu k části s dětskou zoo, kde je mnoho menších druhů zvířat a dokonce je zde k vidění i africký druh luskouna. Bohužel jsem ho neviděl a chvilku po návratu vyšla zpráva, že zemřel. Byl to asi jediná možnost na světě ho vidět v zajetí. V zoo v Lipsku mají také jednoho luskouna, ale není prezentován veřejnosti. O smutném osudu luskounů by mohl být napsán samostatný článek.

Jinak kousek od této části je komplex věnovaný plazům, kde je ve venkovních expozicích mnoho druhů želv a také indičtí gaviáli a čínští aligátoři. Je zde patrně i jediný klasický pavilon v zoo věnovaný plazům. Mezi touto částí a hlavním vchodem je i taková malá vesnička s obchůdky převážně se suvenýry. A odsuď je také možnost využít lanovky, která vás převeze v docela úctyhodné výšce přes celou zoo a je to opravdu velmi pěkný zážitek. Za lanovku se neplatí, je již v ceně vstupu. Z lanovky jsme tedy vystoupili na opačné straně zoo a hned jsme navštívili soubor expozic, pro africké kopytníky. Tyto expozice jsou tedy docela malé, ale chovají zde druhy, které nejsou tak náročné na prostor. No a úplně největší senzací pro mě bylo pohled na antilopu žirafí. Této antilopě s velmi dlouhým krkem se bohužel v Evropě vůbec nedaří a nedávný pokus o chov v Tiereparku Berlín skončil neúspěchem. Vlastně se jedná snad i o jediný druh, který se neuchytil při importech Ing. Vágnera. Obecně v amerických zoo se jim ale daří.

Naproti je kupodivu expozice nazvaná Northen frontier, kde je hlavním druhem medvěd lední. Ano, i Kalifornii je k vidění lední medvěd. Nutno dodat, že Vám hned ošetřovatelé vypráví, jak má vychlazené kameny, spousty zastíněných prostor a vychlazenou vodu a celkově medvěd vypadal spokojeně.

Po této expozici jsme se rozhodli, že využijeme zoo busy a přejeli jsme zpět k expozici Tasmánie, kde je nástupní stanoviště na dvoupatrový zoo bus s výkladem. Před nástupem je milou povinností shlédnout v malém kině dokument o ochraně živočichů a pak hurá kolem obvodu zoo. My jsme využili horní patro, kde je potřeba počítat s kalifornským sluníčkem. Tímto busem jsme se podívali do oblasti, kde jsou sloni (jedná se o společný výběh samic slonů indických a afrických). Dále jsou zde expozice pro lvy, jaguáry a pumy a ke konci cesty je velká voliéra kondorů kalifornských – zdárným příkladem záchrany druhu v zoo. Ve volné přírodě jich kdysi zbývalo jen pár jedinců. Ty odborníci ze zoo odchytli, podařilo se je v zajetí rozmnožit a hlavně znovu úspěšně navracet. No a dokonce Vám zde poděkují, že je to možné i díky vaší návštěvě a vašemu příspěvku.

V současné době probíhá výstavba komplexu expozic Africké skály..., kde budou tučňáci, paviáni, levharti, lemuři a spousty dalších afrických zvířátek. Zde stojí za zmínku financování takovýchto projektů. Opět se jedná o jiný systém, než evropské zoo. Zoo je neziskovou organizací, která si na svůj provoz + záchranné programy a další bohulibou činnost vydělá sama. A na rozvoj dostává peníze od mnoha soukromých dárců a pak dostává od mecenášů dary v řádech několika miliónů dolarů.

Rozhodně si doporučuji koupit lístky na stránkách zoo a s vytištěním lístkem se tak vyhnete frontám a při troše hledání na internetu najdete i slevové kódy. Osobně jsem našel kód na slevu 5 dolarů.

Zoo v San Diegu je právem považovaná za nejlepší zoo na světě. Co se ovšem týká druhové skladby především ohrožených zvířat, tak se jí například pražská zoo začíná velmi zdárně přibližovat. V čem je naprosto jinde je všudypřítomný důraz na ochranu živočichů a množství záchranných insitu programů. To je ovšem také dáno vysokou návštěvností v průměru více než 3 miliony návštěvníků za rok a asi nejdražším vstupným do zoo na světě (50 dolarů). On jen rozpočet na tyto záchranné programy je srovnatelný s celkovým rozpočtem pražské zoo. Úžasný zážitek je i z lanovky, která vás převeze přes celou zoo v opravdu velké výšce a tedy s nádherným výhledem nejenom na zoo.

Jediná výtka by možná mohla být k velikostem jednotlivých expozic, ale na druhou stranu v zoo nejsou moc chovány druhy, které potřebují velký prostor, takže stáda afrických kopytníků zde nehledejte, ty najdete v safari parku.

Autor: Martin Čermák | pátek 7.10.2016 18:53 | karma článku: 14.34 | přečteno: 439x

Další články blogera

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma článku: 11.31 | Přečteno: 178 | Diskuse

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma článku: 15.27 | Přečteno: 274 | Diskuse

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma článku: 11.37 | Přečteno: 170 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 491 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1385

Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...