Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O pandách v pražské zoo

Jeden se svých článků jsem věnoval chovu pand velkých v evropských zoo. Na konci jsem ho zakončil, že pandu velkou ve zdejších zoo asi nikdy neuvidíme. No a ejhle pražská zoo má připravit architektonickou soutěž na pandí pavilon. 

Bohužel otázka pražských pand se trochu… no trochu více zpolitizovala, především v souvislosti s nedávnou návštěvou čínského prezidenta. K tomu bych měl asi dva postřehy. Za prvé, téměř každé zvířátko nejenom v pražské zoo, které potřebuje svůj pavilon je závislé na politickém rozhodnutí. Protože zřizovatelem českých zoo jsou téměř ve všech případech samosprávní celky, které tyto stavby a vlastně i provoz zoo financují. A za druhé… jestli se píše, že panda je výmysl pana ministra či paní primátorky… tak dodám, že ve Vídni, Skotsku, Francii, Španělsku je to nemenší výmysl předsedů vlád a prezidentů, protože se ve všech případech účastnili na vyjednávání s Čínou a dokonce v Belgii se rozpoutala bitva mezi frankofonní a vlámskou částí o to, kde budou mít pandy domov, což ovšem belgické pandy nerozhodilo a letos se jim narodilo mládě (po umělém oplodnění). V letošním roce by pandy měly dorazit do Nizozemska a následovat bude zoo v Berlíně. A pak hurá do Prahy. Možná Vás napadne, že svoji pandu bude mít za chvilku asi každá země. Ale čím více pand, tím si osobně myslím, že se snižuje kdysi udávaný údaj o roční zápůjčce a možná i náklady na krmení, protože jedí téměř jen několik druhů bambusů. V Číně a vlastně i ve světě se v současné době totiž relativně daří množit pandy v zajetí, menší úspěch je však s jejich návratem do původního přirozeného prostředí. Takže v nadsázce řečeno, nabídka převyšuje poptávku. Ale to nic nemění na tom, že panda je asi jedno z nejdražších zvířátek ohledně náročnosti jejich chovu.

V Praze se mluví o pavilonu na místě, kde jsou současně lední medvědi a cena je prý okolo 200 milionů, což je dost. Ale vybrané místo bude opravdu reprezentativní. Trochu doufám, že zde budou doplňkové expozice i pro jinou čínskou faunu. A zase bych se dostal k tomu, že Čína má mnohem více vzácnějších a ohroženějších zvířat, než jsou pandy velké.

Každopádně, i když bude v Evropě pand docela dost, tak pražská zoo bude mít určitě evropský a až na jednu (bezplatnou) výjimku světový primát. A to, že pandu a mnoho dalších uvidíte za 200 Kč (i když přijde asi zdražení). Další panda je za lidových 16 euro ve Vídni a pak už jsou to částky silně přesahující 20 euro až po 50 dolarů v San Diegu.

Asi se dá souhlasit s panem ředitelem, když říká, že panda v Praze je taková pečeť a symbol ochrany přírody, kterou pražská zoo prokazuje úspěšně již nějaký ten pátek. A to mě vede ještě k myšlence, že panda je opravu takovou marketingovou tváří ochrany přírody, ale měli bychom si za tím uvědomit tisíce ohroženějších druhů zvířátek, které bohužel nejsou tak hezké a známé. Ono totiž větší senzací je například příchod indických lvů, chov gaviálů, snad se podaří dopárovat levharta jávského nebo avizovaný příchod tasmánských čertů. A jestli se na něco hodně těším v pražské zoo, tak je to nová expozice pro lední medvědy. Podle současných standardů chovu těchto majestátných tvorů si je v budoucnu bude moci dovolit chovat méně a méně zoo. Například ve vídeňské zoo jsou možná větší atrakcí než ony pandy.

Co mě trochu děsí je vyjádření, že se zvýší již tak docela velká návštěvnost. Myslím a doufám, že nezbytným předpokladem příchodu pand bude řešení parkování a dopravy a vlastně i zatraktivnění zadní části zahrady s ledními medvědy, tak aby se netvořily zástupy lidí jen v určitých místech zoo.

Suma sumárum. Myslím si, že pražská zoo by se bez pand klidně obešla a na oblíbenosti by ji to neubralo, ale když je možnost je získat, tak by byla škoda toho nevyužít. Ovšem za předpokladu, že mají kompetentní lidé spočítanou ekonomiku jejich chovu, tak aby pandy neodčerpávaly prostředky od jiných chovů a jiných projektů. 

Autor: Martin Čermák | úterý 28.6.2016 19:23 | karma článku: 13,78 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik