Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

návštěva v ostravské zoo

Ostravská zoo se nachází v areálu Velkého ostravského lesa. S rozlohou přes 100 ha je druhou nejrozlehlejší zoo v ČR. To však neznamená, že by se nedala celá projít. Většinu rozlohy tvoří neexpoziční les a louky. 

 

Dokonce většina expozic je soustředěna u jedné hlavní páteřní cesty. Vstupné je v hlavní sezóně pouhých 110 Kč a přes zimu za 80 Kč. Zoo je známá také jako botanický park a vybral jsem si květnovou návštěvu, abych zde viděl rozkvetlé rododendrony, kterých je tu opravdu spousty. Bohužel počasí bylo trochu chladnější, tak se rozpuk těchto kytiček trochu oddálil.

Za novým podařeným vstupem nás přivítají vděční a vždy elegantní plameňáci. A pak je na rozdíl od jiných zoo celkem jednoduchá cesta po hlavní návštěvnické trase kolem pand červených a několika druhů jelenovitých, kterých je zde chováno asi nejvíce druhů ze všech ostatních zoo. Tato cesta Vás zavede k tzv. domácím zvířátkům, domov nejen koziček a prasátek. Zde mají opravdu pěkně udělaný průchozí statek. Ovšem naproti jsou trochu jiná prasátka. Asi jedny z nejohroženějších prasátek na světě, prasátka visajánská z Filipín. Ostravské zoo se je již podařilo dvakrát rozmnožit.

 

 

 

 

 

 

Dále po cestě je klasický výběh jihoamerické zvěře (lamy a nandu pampový) a naproti je pavilon šelem. Bohužel je to jeden ze zbývajících nevyhovujících pavilonů. Pro tygry usurrijské se však již plánuje nový a opět „hektarový“ výběh. Lvi indičtí se mohou i mimo mřížového výběhu dostat takovým důmyslným tunelem do většího výběhu. O kousek dále je prostranství, kde se ve spodní části nachází pavilon primátů, pavilon malé Amazonie a pavilon Papua. Pavilon primátů již pamatuje nějaký ten pátek. Ale ukrývá v sobě hodně vzácné chovance. Nejvzácnější je jistě Lemur Scarletův, což je jediný primát na světě, který má modré oči a ostravská zoo ho chová jako jediná v ČR. Dále je zde velká skupina makaků lvích, kteří se také brzy mohou těšit na nový domov. V další expozici jsou krásní mandrilové, především vůdčí samec svým zbarvením ve tváři budí respekt a pozornost.

 

 

 

 

 

 

Zas o malý kousek dál je pavilon Tanganika, kde mimo kriticky ohrožených krokodýlů štítnatých žijí erbovní zvířata ostravské zoo a tím jsou velcí hroši. V pavilonu na ně můžete koukat ze shora, jak se válí většinou v neprůhledné vodě. Venkovní travnatá expozice je bohužel bez vodní plochy. Jinak pro hrochy obojživelné vede zoo evropskou plemennou knihu.

 

 

 

 

 

 

Moc jsem se těšil na expozici pojmenovanou po národním parku v Nepálu… Čitván. Tato expozice je vlastně téměř přes hektar oploceného lese s hlavní kamennou vyhlídkou. Žije zde velká skupina stříbrných opiček hulmanů posvátných a pár medvědů ušatých, kteří ovšem byli někde schovaní. Vedlejší doplňkovou expozici společně obývají vydry malé a cibetkové šelmičky binuturongové. Škoda, že asi není v možnostech zoo do této oblasti zařadit i expozici pro nosorožce indické, kteří jsou hlavní hvězdou nepálského Čitvánu.

 

Vlastně celá oblast od expozice Čitván, dále přes nově otevřené pevninské ostrovy až po moderní pavilon Evoluce je podle mě ukázka toho, jak má vypadat nejmodernější pojetí zoologických zahrad.

Samotný pavilon Evoluce je nejdražší stavba v historii zoo. Hlavní hvězdou je nově sestavená chovná skupina šimpanzů, takže brzy by zde mohli být i malí šimpanzíci. Sousedy jim v pavilonu dělá největší skupina kočkodanů Dianniných na světě.

Na samém konci zoo je část věnovaná Africe, takže žirafy, zebry a antilopy a je zde také nově otevřené safari s výběhy Afriky, Persie a Indie, bohužel to ještě během mé návštěvy nebylo v provozu.

Nazpátek můžete využít nějakou z vedlejších a mnohem klidnějších cest, které vedou lesem. Na dobré jídlo si pak můžete dojít do restaurace Saola, která je blízko vstupu a kde je výhled na expozici asijských kopytníků. A samozřejmě je v celé zoo k vidění spousty dalších druhů.

Obrovskou výhodou zoo je krásné umístění, které má výhody mimoměstských zoo, ale přitom je zoo umístěna nedaleko centra. Dále je zde mnoho míst pro další rozvoj formou velkých expozic. Zde musím upozornit na přednost ostravské zoo a to je to, že především vymýšlí nové, lepší domovy již chovaných zvířátkům a až potom přemýšlí o nových.

Zoo je dobře dostupné od Centra města. Osobně jsem se sem dostal z hlavního vlakového nádraží přibližně za 25 minut. Nachází se na Michálkovické ulici. V současnosti jsou u Zoo tři parkoviště, která jsou placená a hlídaná. Samozřejmě vzhledem k narůstající návštěvnosti můžou být i tyto 3 parkoviště o víkendech zaplněná. Ještě zmínka o tom, že do zoo se nesmí s pejsky. 

Autor: Martin Čermák | neděle 22.5.2016 17:36 | karma článku: 17,71 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik