Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návštěva pražské zoo

Pražská zoo se nachází v městské čtvrti Troja u břehu Vltavy. Své brány poprvé otevřela v roce 1931. Jejímu vzniku ovšem předcházely dlouhé diskuse a za její vznik vděčíme především prof. Jandovi. V současné době zahradu obývá přibližně 650 druhů zvířátek a ročně ji projde okolo jednoho a čtvrt milionu návštěvníků. Vstupné pro dospělého vyjde na 200 Kč. Rodinné vstupné je za 600 Kč. Mimo vlastní dopravu se do zoo dostanete autobusem č. 112, který vyjíždí z nádraží u metra Holešovice.

První výběh u hlavního vchodu je nejstarší a podle mne i nejkrásnější. Je to jediná expozice, která se postavila při budování zoo podle plánů známého budovatele zoo Hagenbecka a původně ji obývala vlčice a posléze různé druhy medvědů. Dnes je domovem párečku pand červených, které nejspíše zahlédnete schoulené v koruně stromu.

Hlavním cílem mé návštěvy je nově otevřené velemlokárium, které je umístěno v dolní části zoo naproti pavilonu šelem. Z venku pavilon připomíná zatravněný pahorek a ve vnitřku je vybudovaná expozice připomínající horské říčky a tůně, které jsou přirozeným prostředím největšího obojživelníka na světě – velemloka čínského. Hlavním magnetem této expozice je velemlok Karlo, pravděpodobně největší velemlok čínsky na světě. Karlo je ovšem jenom zapůjčený a nějaký čas potrvá, než ostatní velemloci dorostou do velerozměrů. Zajímavostí je střídání dvou světelných režimů během dne, protože jsou aktivní spíše za šera. Bohužel se mi zde nepodařily udělat pěkné fotografie. 

Velemloci ovšem nejsou v Praze poprvé. V padesátých letech minulého století bylo pražské zoo věnováno několik jedinců velemloka jako dar od soudruhů z Číny, kam se ovšem poděli, tak to Vám neřeknu, ale do roku 2001 žil jedinec velemloka čínského v suterénu přírodovědecké fakulty ve Viničné ulici a stal se symbolem zoologické katedry a není tedy divu, že současný ředitel pražské zoo (absolvent Přf) se tolik snažil o jejich získání, což se mu povedlo a pražská zoo tak získala další světový unikát. Sláva!

A když už se zmiňuji o velemlokárium, tak hned naproti je pavilon šelem a plazů. Domov zde nachází tygři malajští a sumaterští, lvi indičtí a především nejvzácnějším obyvatelem je levhart jávský (v Evropě pouze již v Berlíně). Dále je zde několik expozic zajímavých plazů, např anakondy a leguáni kubánští. V dolní části zoo je také známý pavilon goril nížinných, které jsou velmi oblíbené.

 

Kousek za pavilonem šelem v dolním rohu zahrady jsou nově zrekonstruované expozice především pro mokřadní druhy ptactva. Tento kout byl často návštěvníky opomíjený, ale především po rekonstrukci by byla velké škoda se sem nepodívat. Za podívání a obdiv stojí především majestátní člunozobci.

 

 

Pavilon Čambal (jméno po indickém národním parku) je domovem možná nejvzácnějších pražských chovanců - gaviálů indických. Pražské zoo totiž delší dobu nechovala větší druh krokodýla a tento (nedostatek „napravila“ opravdu ve velké parádě. V roce 2008 se podařilo pražské zoo zorganizovat největší export gaviálů z Indie a začala je chovat jako jediná zoo v Evropě. Z dolní části zoo musím ještě zmínit expozice pro krásné černobílé tapíry čabrakové a velkou voliéru pro dravé ptáky, několik průchozích expozic (lemuři, ptactvo) a velký bazén pro lachtany hřivnaté.

 

 

Dominantou a obrovskou předností pražské zoo je přírodní skalní masiv, do kterého jsou zakomponované některé expozice, především pro vysokohorské kopytníky, na které se můžete po otevření stezky zvané zakázanky podívat i z nadhledu. Osobně mě zpřístupnění této stezky nadchlo a výhledy nejen na Prahu jsou opravdu úžasné.

 

 

 

V horním západním rohu zoo je rozhledna, ze které krásný rozhled na Prahu. V sousedství jsou expozice pro různé druhy kopytníků. Zajímavým druhem je takin indický s letošním mláďátkem. Z kopytníků chovaných v horní části zoo musím zmínit divokého koně převalského. Pražská zoo vede jeho plemennou knihu a silně se zasloužila o jeho přežití a dnes se aktivně zapojuje do jeho návratu do rozlehlých mongolských stepí.

V horní části zoo v blízkosti hl. vstupu je asi nejzajímavější pavilon: Indonéská džungle největší stavba podobného typu v ČR, která je určena především pro primáty (orangutany, makaky a gibony). Můžete se zde projít i noční částí indonéské džungle, kde je možné spatřit např. ježuru australskou. Asi nejaktivnějším tvorem je nedávno získaná dvojice vyder hladkosrstých, které jsou opravdu aktivní a v kontinentální Evropě je jinde neuvidíte. No a nejvzácnějším chovancem je jistě největší plaz varan komodský, konkrétně světoznámá varaní maminka Aranka, která do zoo přišla spolu se samcem v roce 2004 jako diplomatický dar indonéského prezidenta. Do dnešní doby odchovala několik vrhů mláďat a pražská zoo je nejúspěšnější světový chovatel těchto úchvatných plazů mimo Indonésii.

Na cestě mezi pavilonem indonéské džungle a africkým domem jsou k vidění oblíbení lední medvědi a zajít „musíte“ do pavilonu malých afrických živočichů, kde můžete spatřit spousty živočichů, například medojeda kapského, který je známý ze scény ve filmu bohové musí být šílení, ve které se zakousl do boty a nepustil, Tyto šelmičky chová jen několik málo zoo.

Lávkou přes silnici se dostanete k africkému domu a k vyhlídce na africké pláně, kde můžete pozorovat velké stádo žiraf Rothschildových a další afrických antilop, zeber a pštrosů. I v případě krásného počasí doporučuji návštěvu vnitřního pavilonu, kde jsou k vidění prapodivná zvířátka hrabáči kapští. Ve většině případů tedy uvidíte jenom spící stočené klubko, protože se jedná o nočního živočicha, jedná se o vzácně chované jedince.

Při návratu z afrického domu se jistě všimnete rozlehlé expozice pro slony indické, kde můžete pozorovat největší stádo slonů v ČR, které se díky vhodným podmínkám může chovat jako ve volné přírodě. Původní pražské slony doplnily sloni z rotterdamské zoo a především import slonů ze Srí Lanky, což svědčí o světovém jménu pražské zoo a především o diplomatických a vyjednávacích schopnostech.


Pražská zoo je velmi aktivní na poli mezinárodních projektů na podporu živočichů v jejich přirozeném prostředí (kůň převalského, gorily, gaviáli a mnoho jiných). Mimo jiné pražská zoo sama o sobě láká do Prahy mnoho zahraničních turistů a z vlastní zkušenosti vím, že se jim velmi líbí. I když nemám rád nějaké žebříčky a srovnávání, tak časopis Forbes ji v roce 2008 zařadil jako sedmou nejlepší zoo na světě. V sousedství se nachází i pražská botanická zahrada.Pražská zoo těží ze své rozmanitosti přírodních podmínek. Dolní část s vodními ostrovy (bohužel je v povodňové zóně), úžasné skalní masiv a horní části s pláněmi pro kopytníky a vše je doplněno nákladnými pavilony. Žije zde mnoho druhů opravdu vzácných zvířat, jejichž chov a především odchovy svědčí o kvalitě pražské zoo u odborné veřejnosti. Za zmínku stojí i to, že do pražské zoo můžete i s pejskem.

Nevýhodou pražské zoo je ovšem trochu její rozlehlost a různě propletené cestičky, kdy musíte mít trochu logistické schopnosti, abyste vše viděli a nemuseli se několikrát vracet. No a za známé problémy s dopravou do zoo nemůže ani tak samotná zoo, jako její zřizovatel. Je trochu škoda, že když dají velké peníze na kvalitní pavilony, tak to již nepodpoří veřejnou infrastrukturou a neochrání protipovodňovou ochranou. Vzhledem k vysoké návětevnosti dopuručuji klidnější návštěvu ve všední dny.

Rozšířenější článek najdete na mých stránkách www.ozoo.cz

Autor: Martin Čermák | neděle 8.6.2014 14:41 | karma článku: 16,54 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik