Návštěva ve zlínské zoo

2. 05. 2014 12:15:05
Zlínská zoo byla založena v roce 1948 na území parku zámku Lešná. Postupem času se zde rozšiřovala kolekce chovaných zvířat až na současných přibližně 220 druhů, které jsou rozmístěné na ploše 48 ha. Největšího rozvoje však zlínská zoo dosáhla přibližně v posledních deseti letech a nastolené tempo modernizace stále udržuje a každým rokem se zde můžete těšit na nové expozice a nové, stále vzácnější a ohroženější druhy zvířátek. Velkou výhodou zoo je rozdělení celého areálu do čtyř zoogeografických celků. S touto koncepcí přišla zlínská zoo jako jedna z prvních a vzhledem k možnostem, které umožňuje její umístění, ji zdárně realizuje.

Tímto se dostávám k poznámce, že zlínská zoologická patří mezi ty, které se nachází poněkud stranou od města. Tento fakt osobně považuji spíše za výhodu s ohledem na možnosti rozvoje, klidu a celkovému estetického dojmu. Pro návštěvníky, kteří přijíždí svými auty je k dispozici hned několik upravených parkovišť, které jsou zdarma.

Hned za hlavním vstupem si všimnete stavby ve stylu velkého skleníku, ve které se ukrývá expozice středoamerického deštného pralesa Yucatán. Ústředním motivem této expozice je imitace mayského chrámu, který je zarostlý bujnou vegetací. Většina druhů je zde chována volně a tak se Vám lehce stane, že těsně za vámi Vás bude zvědavě pozorovat například kosman zakrslý. Největším magnetem této expozice je pár vyder obrovských, které mají k dispozici i venkovní výběh. Tyto největší vydry jinde v ČR neuvidíte. Vedle tohoto pavilonu se již rozkládá část věnovaná jihoamerické oblasti. První expozicí jsou atraktivní lachtani hřivnatí. Dále jsou již expozice jihoamerických pamp, kde můžete spatřit psa hřivnatého, lamy alpaky společně s mary stepními a nandu Darwinovými. Další společnou expozici obývají mravenečníci velcí s kapybarami. Poslední expozici jihoamerických pamp obývají divoké lamy vikuňě. Jihoamerickou zoogeografickou oblast doplňuje kout věnovaný amazonii, který se rozprostírá kolem soustavy vodních nádrží. Na jednom z ostrůvků je tlupa roztomilých opiček kotulů veverovitých. Dále je zde průchozí voliéra pro papoušky ara.

yucatan.jpg
yucatan1.jpg

Další neméně zajímavý kout patří Austráli. Celé tato oblast začíná krásným dětským hřištěm a stylovou restaurací. Největší expozicí je průchozí výběh pro klokany rudokrké a pštrosa emu. Zajímavostí je výskyt dvou bílých albínů. Ovšem nejzajímavějším obyvatelem jsou psi novoguinejští. Tito psi jsou velmi podobní austrlaským psům dingo a nikde jinde v kontinetální Evropě nejsou k vidění.

klokan.jpg

Třetí zoogeografickou oblast je věnována Asii. V nejsevernější části je rozsáhlá expozice asijských plání, kterou obývají velbloudi dvouhrbí s několika druhy asijských antilop a dokonce jsou zde i supi bělohlaví. Hned v sousedství je expozice tygrů ussurijských. Tato expozice nemá expoziční zázemí a ve venkovní expozici se pravidelně střídá samec se samicí s dvěma mláďaty. Při pozorování tygra mě vyrušilo známé houkání gibonů, kteří obývají hned vedlejší expozici, ale jejich hlasový projev je slyšet nejspíše po celé zoo. V tomto výběhu by se měli v budoucnu objevit i medvědi pyskatí. Ve spodní části asijské oblasti jsou podle mého názoru snad nejkrásnější expozice celé zoo. Především úžasně řešené průchozí expozice supů hnědých a dalších dravých ptáků, se kterými zde žije šelmička mangusta černokrká. Obecně supům se zlínská zoo hodně věnuje a má pro ně v zázemí chovné centrum, kde supi v klidu vyvádí své mladé. Z této expozice můžete vyjít lanovým mostem až k expozici Hala–Bala, která byla otevřena minulý rok a kde můžete spatřit pelikány, opice siamangy a především nový mladý pár tapírů čabrakových, jejichž příchod opět potvrzuje o renomé zlínské zoo (v ČR jsou již jen v Praze). No a nesmím zapomenout na neméně skvělou a přírodně řešenou expozici pro pandy červené.

halabala.jpg
pav.jpg
zoborozci.jpg

Poslední zoogeografickou oblastí je Afrika v jejichž dolní části dominuje rozsáhlý výběh pro africké kopytníky a nosorožce tuponosé (dvě samice a jeden samec). Zajímavostí je, že hned vedle je expozice, kde jsou dvě lvice konžské, které mají dobrý výhled na antilopy. Myslím, že tímto si udržují přirozenou ostražitost. Naproti je oblast sloního “hřiště”, kde můžete vidět 3 africké slonice (v ČR již jen ve Dvoře Králové), které byly přivezeny přímo z Afriky. Každopádně doporučuji se podívat do jejich vnitřního pavilonu, který se mi velmi líbí. Další nově zrekonstruovaná africká část je věnována nejenom etiopské fauně, ale i kultuře. Nejrozsáhlejší expozici obývají paviáni dželady. Zajímavým a vzácným obyvatelem je jistě i hyena skvrnitá. Celou oblast doplňují typické africké chýše. V horní části je pak společný výběh pro žirafy Rotshildovy, zebry bezhřívé, buvolce, pštrosy a prasátka savanová.

slon.jpg
hyena.jpg
chyse.jpg

Posledním celkem je oblast v okolí zámku Lešná. Mimo vlastní zámek jsou zde i další historické budovy, ve kterých jsou restaurace a i nejstarší pavilon ve zlínské zoo a tím je pavilon primátů, jehož starší polovina je již zbouraná a na jejím místě roste pavilon nazvaný „Zátoka rejnoků“. Tento ojedinělý projekt nabídne od letošního září možnost přímého kontaktu s těmito zvláštními parybami. Expozici ještě doplní obrovští krabi palmoví. V modernizované části původního pavilonu jsou chovány jihoamerické opičky. V blízkosti je ještě expozice tučňáků Huboldtových. Atmosféru zámeckého parku podtrhují ještě dva zámecké rybníky, kde mají domov mimo jiné plameňáci malí. Velmi chytře vymyšlený pavilonek zde ještě mají mloci skvrnití, jejichž spatření v naší přírodě je velmi vzácné.

Ve zlínské zoo se mi opravdu velmi líbilo a považuji ji za jednu z nejkrásnějších zoo vůbec, protože téměř všechny expozice perfektně využívají možnosti zdejšího areálu. Můj obdiv sklízí výborně vyřešené detaily od grafické prezentace, informačních tabulí, krásně upravených cest a odpočinkových koutů atd. Další pochvalu má zlínská zoo za její webovou prezentaci, především Vám zde odpoví celkem rychle na různé dotazy a její grafická prezentace ve stylu bodypaitingu jen podtrhuje její kreativní potenciál. Jediné, co mi zde trochu chybělo je více šelem. Především jihoamerické části by velice slušel jaguár nebo puma.

Zlínská zoo je jistě chloubou a velkou turistickou atrakcí nejenom zlínského kraje, ale celé ČR a pomalu, ale jistě si získává renomé i v zahraničí. Mimo jiné zlínská zoo má z českých zástupců nejvíce hodnocených expozic (vydry obrovské, pandy červené a Yukatán) v mezinárodní organizaci ZooLex, která vybírá nejhezčí expozice z celého světa.

Pro rozšířenou verzi článku a více informací můžete navštívit moji stránku: www.ozoo.cz

Snad se Vám bude líbit

Autor: Martin Čermák | pátek 2.5.2014 12:15 | karma článku: 17.46 | přečteno: 1164x

Další články blogera

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma článku: 11.31 | Přečteno: 178 | Diskuse

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma článku: 15.27 | Přečteno: 274 | Diskuse

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma článku: 11.37 | Přečteno: 170 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 487 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.58 | Přečteno: 234 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1385

Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...