návštěva v zoo v Plzni

23. 03. 2014 17:53:52
Do plzeňské zoo jsem zavítal při příležitosti otevírání sezony 2014. Plzeňská zoo je druhá nejstarší v ČR, ale v současné lokalitě na Lochotíně je až od 60. let. Celková rozloha zoo je 21 ha a ke konci minulého roku zde bylo chováno něco přes 1200 druhů zvířátek. Co se týká vstupného, tak zoo rozlišuje hlavní sezonu od dubna do října, kdy je vstup pro dospělého za 140 Kč a vedlejší sezonu, kdy je vstupné za 90 Kč.

Ihned po vstupu do zoo je k vidění snad nejatraktivnější expozice zoo, kde je lev berberský, který je již ve volné přírodě vyhuben. Od velmi aktivního lva Matýska a jeho družky Vás dělí jen několik drátků a vodní příkop. Jinak fauna i flora v zoo je rozdělena podle biogeografické členění.

Africká (etiposká) oblast je asi nejzajímavější v celé zoo. Hned naproti vchodu do zoo jsou pavilonky tajemný svět africké noci a pavilon věnovaný převážne fauně Madagaskaru, kde jek vidění dokonce 6 druhů lemurů. Převážná část této zajímavé oblasti se nachází vlevo od hlavního vstupu. Po cestě zde nejdříve narazíte na dvě voliéry afrického ptactva a za nimi je již největší venkovní expozice hrošíků liberijských, kterou jsem kdy viděl. Za touto expozicí je první pavilon z velké stavební akce z roku 2010 a to společný pavilon hrošíků, vzácných gepardů sudánských a pelikánů. Za tímto pavilonkem se po pravé straně rozprostře nádherná expozice ve stylu afrického napajedla se zebrami, antilopami a pštrosy. Naproti zase můžete pozorovat již zmíněné gepardy a atraktivní prasátka savanová, která měla zrovna mladé. Ke konci této oblasti jsou její nejatraktivnější obyvatelé tři žirafí samečci ve společném výběhu s bůvolci.

hrošík liberijský
prase savanové
gepard sudánský
lev berberský

Na africkou část navazuje asijská oblast, která začíná dvěma ostrůvky s gibony a makaky. Na tyto expozice navazuje prostor v nemž jsou doma chlouby plzeňské zoo pár indických nosorožců, kteří letos z kraje roku přivedli na svět malou nosorožčí slečnu Marušku, což bude asi nejvýznamější odchov ze všech českých zoo v tomto roce. Dále jsou zde asijští kopytníci a velbloudi a dokonce sameček pandy červené.

Další částí je palearktická oblast, kde jsou největším magnetem tygři ussurijští. Dále je zde velmi podařená skalní expozice pro sněžné levharty a levharty čínské. Největší dominantou paleartické oblasti je více než hektarová expozice pro hnědé medvědy. Za návštevu rozhodně stojí expozice sibiřského lesa ve formě srubu, která je určena pro různé druhy ptáků. Tato expozice byla dokonce zařazena jedním zahraničním časopisem mezi 30 nejlepších expozic v Evropě.

chřestýš
V horní části zoo se rozprostírá nearktická oblast, kde mají svůj domov například jeleni wapity a kamzíci běláci a je zde pěkně rešený pavilon americké Sonorské pouště, kde je mimo jiné její nejznámější obyvatel chřestýš.

V neotropická oblast jsou dominantní expozicí jihoamerické pampy s lamami vikuňa, kapybary a pštrosy nandu v další expozici jsou nosálové společne s prasátky pekari a z velkých savců je zde ještě vlk hřivnatý. V tomto roce zde vyroste v rámci akce stopy člověka v přírodě i pavilon pro drápkaté opičky.

V tropickém pavilonu s teplomilnými druhy. Stojí za zmínku varan komodský, ucelená kolekce jihoamerických drápkatých opiček a svůj domov zde má i skupina šimpanzů.

DSCN0658.JPG

Po pravé straně od hlavního vstupu je australské oblast, které dominují expozice snad osmi druhů klokanů, což je zajisté největší kolekce klokanů v ČR dále je kolekce australské fauny doplněna o pštrosy emu, několik druhů ptactva a psi dingo, které nechová žádná jiná zoo v ČR.

Mimo ucelené zoogeografické celky stojí za zmínku 3 velmi zajímavé expozice. Tou první je statek Lüftnerka, který je dominantou plzeňské zoo. Jsou zde umístěna především domácí zvířata a doporučuji se podívat do otevřených půdních prostor, kde je voliéra s výrem. Považuji za velmi štastné rozhodnutí tyto budovy zachovat, protože jsou velmi unikátní a nevím o žádné zoo, která by něco podobného měla. Hned pod statkem je úžasná expozice věnovaná české řece a jsou zde vidět v akváriu české druhy sladkovodních ryb a na konci expozice má svoje místečko vydra říční.

DSCN0529.JPG

statek

Téměř v každé zoogeografické oblasti je mimo fauny i krásná ukázka flory, takže téměř celá zoo se prolíná i s botanickou zahradou.

Velké plus plzeňské zoo jsou všudypřítomné naučné stezky např. o pravěku s pravěkými chýšemi. Vynikající je expozice svět v podzemí, která je vybudována v bývalém protileteckém krytu a mimo faunu žijící v jeskyních je zde k vidění spousty naučných tabulek mimo jiné o válečném krytu.

orel

Plzeňská zoo se jistě řadí top evropským zoologickým zahradám a z vlastní zkušenosti vím, že spousty zahraničních turistů už nejezdí do Plzně jen za pivem, ale i za zoo, která si pomalu získává renomé, především kvůli skvělému skloubení přírodních expozic, pestrou škálou chovaných druhů, moderním geografickým rozdělením a obecně velmi příjemným prostředím.

Autor: Martin Čermák | neděle 23.3.2014 17:53 | karma článku: 14.87 | přečteno: 879x

Další články blogera

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma článku: 11.31 | Přečteno: 178 | Diskuse

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma článku: 15.27 | Přečteno: 274 | Diskuse

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma článku: 11.37 | Přečteno: 170 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 448 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1384

Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...