Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chystané novinky v zoologických zahradách pro rok 2014

V posledních letech většina českých zoologických prošla větší či menší rekonstrukcí a modernizací a mnoho našich zoologických zahrad již dostahuje TOP úrovně nejenom v rámci Evropy, ale i celého světa. I v příštím roce se chystá několik významných staveb, které naše zoo posunou opět v kvalitě a v možných chovatelských úspěchů zase o krok dále.  

V úvodu začnu připravovanými novinkami v naší světově nejznámější zoo v pražské Troje. Bohužel mnoho připravovaných akcí bylo ovlivněno letošními povodněmi. Na druhou stranu se snad již v příštím roce začnou řešit a připravovat konkrétní protipovoďnová opatření. K nejzásadnější novince patří otevření pavilonu pro velemloky čínské, které žádná jiná zoo v ČR nechová. Tento pavilon by měl napodobovat toky horských říček a tůní, mezi kterými se budou velemloci přemisťovat a návštevníci je budou moci sledovat na několika místech.

 

Zoo v našem druhém největším městě Brně sice nemá takové finanční možnosti, ale v posledních letech se také výrazně zkvalitnila, bohužel zde chybí lepší dopravní obslužnost. V letošním roce zoo zahájila výstavbu tří nových expozic a to expozice Safari vesnice Samburu s osmi chýšemi afrických domorodců, kde budou drobní afričtí živočichové, průchozí expozice klokanů a novou voliéru pro orli bělohlavé s doplňujícími expozicemi pro ursony kanadské a skunky severní.

 

Zoo v Ostravě chystá pro rok 2014 otevření zatím své nejnákladnější stavby a tou je pavilon Evoluce, kde nalezene svůj domov skupina šimpanzů, vzácných kočkodanů Dianiních a afrických parsátek štetkounů kamerunských. Dále by se mělo postupně otevřít safari asijských kopytníků, kde budou jistě osli kulani a poté nějaké druhy asijských jelínků a koz.

 

Velmi zajímavý a v ČR unikátní pavilon otevřou v zlínské zoo. Na místě pavilonů primátů vznikne v druhé půlce roku pavilon rejnoků, kde budou rejnoci na dosah ruky. Na konci letošní sezony byla zpřístupněna velmi zajímavá asijská expozice s tapíry čabrakovými a siamangy. Myslím si, že zlínská zoo má velký potenciál stát se TOP evropskou zahradou a zaslouženě je nejnavštěvovanější turistickou atrakcí na Moravě.

 

Plzeňská zoologická zahrada vybuduje novou expozici Stopy člověka v přírodě, kdy v příštím roce by měla otevřít kout Amazonie s drápkatými opičkami a kout středozemí s několika druhy želv. Někdy v budoucnu by měla vzniknout zbylá část Etiopie s paviány. V tropickém pavilonu by měly vzniknout expozice pro jedovaté hady. V plzeňské zoo by se v příštím roce mělo narodit mládě nosorožce indického!

 

Zoo Dvůr Králové nad Labem

Pro příští sezonu zoo plánuje, že ještě zdokonalí lávku otevřenou letos v safari, ze které lze pohlédnout žirafám z očí do očí a do expozice přidá ještě skupinu nosorožců.

 

Zoo Olomouc

Pokračuje ve vytváření safari a v průběhu roku 2014 by mělo být zpřístupněno americké safari, které budou obývat vlci arktičtí. Nejspíše se bude jednat o jediné vlčí safari v Evropě. 

 

Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou

Pokračuje se v dokončení nového areálu zoo, kde by měly vzniknout expozice pro rysy a euroasijské vlky. A do nově vybudované expozice by měl přijít velmi zajímavý podruh medvěda hnědého a to medvědi plaví.

 

Zoo Liberec

Má skromnější rozpočet. Probíhat bude výstavba nového vstupního areálu.

 

Zoo Jihlava

Do nové sezony vstoupí s pavilonem Asie, ve kterým budou především velmi atraktivní giboni a předělávat se bude okolí expozice tuleňů, tak aby s nimi návštěvník nemohl přijít do styku. Během roku začnou práce na očekávaném pavilonu plazů, který bude vrcholem nové koncepce v zoo.

 

Zoo Ústí nad Labem

Vybuduje novou průchozí expozici pro atraktivní lemury kata.

 

Jak jsem popsal v úvodním nadpisu i v blízkých zoo u našich sousedů se bude na co těšit. Především od nového roku by ve vídeňské zoo mělo být k vidění již narozené mládě pandy velké, které tam zůstane cca 1,5 roku a pak musí být odvezeno do Číny. Vídeňská zoo je jediná v Evropě, kde pandy umí odchovat a to dokonce přirozeným způsobem. Další velkou událostí bude květnové otevření nádherné a rozsáhlé expozice pro lední medvědy. Osobně se do Vídně musím příští rok podívat.

Asi nejzajímavější stavba v okolních zoo by měla být oteřena ke konci příštího roku, nebo na začátku roku 2015 v zoo Vratislav. Jedná se o pavilon Afrykarium , kde najdou domov hroši obojživelní, krokodýli nilští, poté lachtani, tučnáci a spousty vodních afrických druhů zvířátek. Zajímavostí bude průchozí tunel pod vodou. Každopádně v příštím roce se zde můžete těšit i na pralesní kopytníky okapi a expozici řeky Odry.

A do třetice všeho dobrého se v německém Lipsku otevře nová část z jejich projektu „zoo budoucnosti“ a to expozice pro levharty mandžuské. Každopádně z této zoo se dle mého názoru stává nejmodernější zoo v Evropě, ikdyž nejmodernější nemusí znamenat vždy nejlepší.

Na závěr bych chtěl říci, že české zoologické zahrady jsou opravdu na dobré úrovni a stojí za to je navštívit, neboť se jedná o vzdělávací kulturní zážitek na celý den za cenu jednoho lístku do kina. 

Autor: Martin Čermák | neděle 15.12.2013 13:58 | karma článku: 14,22 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Martin Čermák

návštěva v plzeňské zoo aneb nejvíce druhů zvířat i rostlin na jednom místě

Plzeňská zoo je umístěna v opravdu zajímavém území, který jí umožňuje vytvářet různorodé a přírodně pojaté expozice. Zahrada je rozdělena na zoogeografické zóny a navíc je vlastně v celém svém areálu zároveň botanickou zahradou.

26.8.2022 v 18:55 | Karma: 11,31 | Přečteno: 180x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Návštěva ve zlínské zoo aneb cesta kolem světa za jeden den

Už je to pár let, kdy jsem se snažil napsat krátké recenze nejenom českých zoologických zahrad. Za těch pár let se toho v českých zoo mnohé událo, proto se v nových recenzích zaměřím jen na novinky a případné rozvojové vize.

18.8.2022 v 18:30 | Karma: 15,27 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Letošní novinky v českých zoo

S nástupem jara obvykle začíná hlavní sezóna v zoologických zahradách a letošní nejdůležitější zprávou je, konečně můžeme být u toho. A na co se můžeme těšit?

6.4.2022 v 10:25 | Karma: 11,86 | Přečteno: 170x | Diskuse| Cestování

Martin Čermák

Konec zoologických zahrad u nás

České zoologické zahrady, které se snaží ochraňovat, pomáhat, vzdělávat jsou na pokraji ekonomického kolapsu.

18.3.2021 v 19:43 | Karma: 19,98 | Přečteno: 525x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Čermák

Dopady na ochranu přírody v době koronavirové

O koronaviru toho bylo napsáno již mnohé. V následujících řádcích je vybráno několik příkladů, jak současná situace ovlivňuje ochranu přírody.

25.4.2020 v 13:59 | Karma: 9,97 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:07

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Milovník přírody a cestování, který především píše o zoologických zahradách a poukazuje na různé zajímavosti a novinky.

Seznam rubrik